Jak oszczędzać na gotowaniu? 5 skutecznych sposobów

Według różnych statystyk największą część naszych zarobków przejadamy. Wiele osób chcąc ograniczyć wydatki na artykuły spożywcze decyduje się na artykuły gorszej jakości, których skład pozostawia wiele do życzenia. Zdecydowanie lepszym sposobem na oszczędności w kuchni jest rozsądne gospodarowanie, a dzięki “moim” sposobom przekonasz się, jakie to proste 🙂 

Jak oszczędzać na gotowaniu? 5 skutecznych sposobów

Sprytne planowanie

Podstawowym krokiem do zmniejszenia wydatków związanych z przygotowywaniem posiłków jest dobra organizacja. Zacznij od przejrzenia swoich zapasów, sprawdź ich daty przydatności do spożycia i w pierwszej kolejności przeznacz do zjedzenia te z najkrótszym terminem. Na podstawie posiadanych produktów ustal menu na cały tydzień. Uwzględnij w nim wszystkie posiłki, które jadasz Ty i Twoi bliscy, a także wszystkie przekąski. Koniecznie spisz je na kartce, w aplikacji lub w kalendarzu, aby mieć do nich stały dostęp. Na podstawie swoich zapasów oraz przygotowanego menu zrób tygodniową listę zakupów.

Rozsądne zakupy

Złotą zasadą oszczędnego gotowania są racjonalne zakupy robione z przygotowaną wcześniej listą. Pamiętaj, by do sklepu wybrać się po posiłku, aby uniknąć impulsywnego kupowania większej ilości niepotrzebnych przekąsek. Najlepiej przeznaczyć na zakupy określoną, nieprzekraczalną kwotę w gotówce. Jeśli szukasz prawdziwej oszczędności, zajrzyj na regał z przecenionymi artykułami spożywczymi tego dnia, tak zwane końcówki, które z racji na bardzo krótki termin przydatności do spożycia potrafią być tańsze nawet o 80%. Pamiętaj jednak, aby kupić tam jedynie produkty, które masz na liście i zamierzasz zużyć tego, lub następnego dnia.

Tanie gotowanie

Przede wszystkim stawiaj na sezonowe potrawy i wykorzystuj rodzime produkty. Ich ceny są znacznie niższe, a krótsza droga na Twój stół pozwala na dłuższą przydatność do spożycia. Podczas gotowania koniecznie korzystaj z pokrywki! Ten prosty trik nie tylko skraca czas gotowania potrawy, ale i ułatwia jej przechowywanie w dobrym stanie, bez wysuszenia w lodówce. Sposobem oszczędzającym czas, energię, gaz i wodę jest również jednoczesne gotowanie kilku potraw w jednym naczyniu. Możesz użyć piętrowego parowaru, w piekarniku jednocześnie upiec obok siebie mięso i ziemniaki, lub przygotować fantazyjne danie jednogarnkowe.

Gospodaruj resztkami

Największym problemem naszych czasów jest marnotrawstwo. Każdego dnia ludzie wyrzucają tony jedzenia, choć w wielu miejscach na świecie dzieci umierają z głodu. Twój portfel również na tym cierpi, warto więc wykorzystać pozostałe resztki w ciekawy sposób:

  • czerstwy chleb przeznacz na grzanki,
  • pozostałych po obiedzie ziemniaków zrób kopytka na następny dzień,
  • resztki wędlin wrzuć do jajecznicy, zapiekanki lub rozłóż na pizzy
  • pozostały makaron świetnie smakuje na ciepło z ostrym serem i przyprawami,
  • mocno dojrzałe owoce wykorzystaj do ciasta

Przechowywanie

Twoim kluczem do sukcesu jest odpowiednie przechowywanie. W lodówce zadbaj o to, aby produkty znajdowały się na półkach do tego przeznaczonych, dzięki czemu dłużej będą świeże. W niektórych przypadkach aż o tydzień! Pomocne okazuje się również mrożenie. Nadwyżki obiadu, którego nikt już nie zjadł zamroź i podaj kiedy indziej, na przykład zamiast kupnej pizzy jak będziecie głodni, a Tobie zabraknie czasu na gotowanie. Przygotuj też własnoręcznie mrożonki! Zamiast kupować gotowe zestawy warzyw i owoców przygotuj je samodzielnie w sezonie, kiedy są najtańsze, lub gdy rosną w Twoim ogrodzie.

O czym warto pamiętać?

Jeżeli zależy Ci na oszczędnym gotowaniu uważaj na kilka pułapek, jakie zastawiają na Ciebie sprzedawcy. Unikaj promocji w wielopakach, jeśli nie będziesz mieć okazji do ich prędkiego zużycia. Artykuły mogą się wówczas przeterminować, a pieniądze, zamiast zaoszczędzić – wyrzucisz do kosza. Uważaj również na niektóre nieuczciwe dyskonty – mimo niższej ceny artykuły spożywcze są bardzo niskiej jakości, co czasami zauważysz dopiero w domu. Mięso może być nieświeże, ryba rozmrażana, a owoce i warzywa na drugi dzień nie będą już nadawać się do spożycia. I choć rachunek będzie opiewał na niższą kwotę, to niestety więcej produktów trzeba będzie wyrzucić do kosza. Gotowanie może być tanie, a wykorzystując powyższe 5 sposobów zaoszczędzisz nie tylko pieniądze, ale również zdrowie i czas 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *